Mot Polen

Till skillnad från de gamla upptäckarna Shackelton, Scott, Amundsen med flera som under ofattbara strapatser tog sig fram över isen kan dagens polarfarare räkna med en betydligt enklare färd till Sydpolen.

Den vanligaste rutten går via Nya Zealand. Åker man i amerikansk regi som jag blir man i Christchurch på Nya Zealand utrustad av NSF. Raytheon Polar Service Company är det bolag som för amerikanarna sköter all logistik i Antarktis och även transpoerterna dit. I Christchurch har de en stor station där man får prova ut och låna kläder anpassade efter vart man ska och vad man skall göra.

Från Christchurch flyger man till Mc Murdo Station på Antarktis. Denna station är en amerikansk station som är bemannad året om. Mc Murdo ligger vid kusten och under den Antarktiska sommaren skeppas material och förnödenheter hit sjövägen. Flygresan från från Christchurch på Nya Zealand tar mellan fem och nio timmar beroende på vilket typ av plan man åker med. De gamla Herculesplanen som tack vare sin robusta konstruktion tål det mesta används flitigt för flygningar både till och på Antarktis.

Bortsett från buller och obekväm resa i planets lastutrymme iförd full polarutrustning är således resan till Antarktis inget större problem. Vad som kan vålla problem är vädret. Det är inte ovanligt att planet till Mc Murdo efter nio timmars flygning åter landar i Cristchurch på Nya Zealand. Då är det bara att vänta tills nästa dag och hoppas på bättre väderutsikter.

Framme i Mc Murdo väntar övernattning och ny väntan på bra väder för flygtransport till Amundsen Scott Station på Sydpolen. Denna resa sker med Herculesplan försett med skidor och efter tre timmars flygning siktas förhoppningsvis stationen på Sydpolen.

 

Länkar

 


Start Kalender AMANDA Neutrinon Bilder Länkar Kontakta mig

Mats Pettersson
Senast uppdaterad 04 01 14