Kalender

29 November 2001

Ren luft

En tidig hektisk morgon då Jason och jag hade en sk web-broadcast till skolor i USA. Det fungerade bra efter inledande telefonkrångel. Därefter var vi, tillsammans med representanter för NSF, inbjudna till en visning av Clean Air Facility. Denna anläggning ligger en bit bortom stationen i "Clean Air Sector" och är sk "Restricted Area". Man får inte vistas där utan tillstånd. Anledningen till det är att man vill undvika all förorening av luften. Anläggningen ligger åt det håll från stationen som det nästan alltid blåser från och man anser sig ha världens renaste luft här.

 

Clean Air Facility.
Här finns världens minst förorenade luft.

 

Ross Schnell som förestår laboratoriet berättar med liv och lust om luftens väg runt klotet och om de teorier som beskriver luftföroreningarnas spridning över världen.

Genom ett nätverk av mätstationer har man i dag en mycket god bild av världens luftföroreningar och spridningen av dessa i atmosfären

De mesta luftföroreningarna återfinns på norra halvklotet där de också skapas. Småningom läcker de dock över även till Antarktis men om man t ex tittar på de årstidsbundna växlingarna av koldioxid är dessa mycket mindre har än på norra halvklotet.

 

Man mäter förekomsten av en mängs olika ämnen i atmosfären vid stationen här på Antarktis. Dels tappas luft på flaska vid marknivån men man gör två till tre ballongburna mätningar i veckan för att analysera luften på olika höjd.

Ozonförekomsten i atmosfären studeras också mycket noga här. Flera mätningar varje dygn görs för att studera förändringar i ozonskiktet.

 

Bilden visar den Dobsonspektrometer som används på Sydpolen för att mäta ozonhalten i atmosfären.
Med Dobsonspektrometern mäts intensiteten av ljuset direkt från solen i två smala intilliggande våglängdsområden varav det ena innehåller en absorptionslinje för ozon. Ljusintensiteten för de olika våglängderna jämförs och ger ozonhalt mätt i enheten dobson.

Ozonskiktet i atmosfären är mycket tunt men är trots det en nödvändighet för livet på jorden. Försvinner ozonet kan de flesta växter inte klara sig och även algerna i havet skulle slås ut. Därmed är grunden i hela näringskedjan raserad och allt liv i farozonen.

Glädjande nog kan man nu se att de för ozonet så skadliga freonerna har börjat minska i mängd i atmosfären sedan de förbjöds i kylskåp och sprayförpackningar.

Man har i dag också en hållbar teori som förklarar det "ozonhål" som uppträder över Antarktis varje år med maximal utbredning kring slutet av september .

 

Grafen visar ozonhalten på olika höjd samt total ozonhalt och temperatur över Antarktis.
Klicka på bilden för animation av hur ozonhalten varierar under året. (Stor fil, 360kB). Lägg märke till hur ozonet i stort sett är helt borta i slutet av september. Det är då som ozonhålet över Antarktis är som störst.

 

Vi har under eftermiddagen också gjort lite nytta kring vår tank. Alla kablarna till detektorerna är framdragna och kontakter monterade. Nästa steg är att montera de optiska modulerna, försluta tanken och göra kontrollmätningar utan vatten i tanken för att se om tanken är ljustät eller om vi måste förbättra tätningen.

 

Vi försökte i dag att med varmluftpistol värma kanten på tanken för att kunna böja denna så att den blev jämnare men det var helt enkelt för kallt. Vi får i stället försöka täta springan mellan lock ock kant på annat sätt.

Elevuppgift (för eleverna i TE2)

Rent mättekniskt finns det en rätt kul historik bakom enheten dobson.
Tag reda på mer om detta och om hur enheten dobson (Du - Dobson unit) är definierad.

 


Mats Pettersson
Senast uppdaterad 01 11 29