Kalender

16 Februari 2001

Det var här det började.

Hos Polarforskningssekretariatet som finns i Kungliga Vetenskapsakademiens hus fick jag för första gången träffa de trevliga människorna som jobbar där.

Det var lite nervöst till en början, det är inte var dag man som gymnasielärare besöker Kungliga Vetenskapsakademien men det släppte så småningom och jag hade en alltigenom hellyckad dag.

Eva Grönlund som sedan dess losat mig genom många dörrar välkomnade mig och såg till att dagen blev ett lyckligt minne. Efter rundvandring på sekretariatet och lunch for Eva och jag tillsammans med Ann-Sofie Rickby till logistikenheten där Thomas förevisade all utrustning som Polar förfogar över och ansvarar för. -Allt från bandvagnar till sovsäckar. Mycket intressant. Här fick jag också en fantastisk fleecejacka som jag säkert kommer att ha användning för på Antarktis. Mycket begåvat tycker jag - att ge mig en användbar fleecejacka i stället för ett diplom eller liknande att hänga på väggen.

När jag omtumlad kom hem stod fotograf från GT och väntade på Göteborgs central. Pressmeddelandet hade under dagen gått ut och några av mina vänner som under dagen lyssnat på Västekot hade hajat till när de förstod att det var mig som de pratade om som Polarpristagaren. Jag ringde min rektor Magnus Dahlbeck som gratulerade mig till stipendiet och gladde sig åt de möjligheter detta innebar för skolan.

På kvällen var det stort kalas med familj och vänner. Mycket få kände till den egentliga anledningen och det var sannerligen en fantastisk nyhet att berätta.

 


Mats Pettersson
Senast uppdaterad 01 10 07